آموزش برش PCB در آلتیوم دیزاینر

4 نوع برش PCB در آلتیوم دیزاینر - آموزش تصویری

برش PCB در آلتیوم دیزاینر ساده‌ترین کار با آلتیوم دیزاینر است. در کنار سادگی ماجرا اولین اقدامی است که باید قبل از طراحی برد انجام داد. به روش‌های متعددی می‌توان کادر نهایی برش برد الکترونیکی را ساخت؛ در این آموزش مهم‌ترین روش‌ها را معرفی خواهیم کرد. هر کدام از روش‌های برش برد الکترونیکی در آلتیوم دیزاینر در جایگاه خود بسیار کاربردی است و باید همه روش‌ها را یاد بگیرید تا در سریع‌ترین زمان ممکن برای هر نوع برشی، روش مربوطه را اجرا کنید.

روش‌های مختلف برش PCB در آلتیوم دیزاینر

چندین روش برای برش برد الکترونیکی یا برش PCB در آلتیوم دیزاینر وجود دارد. در اوایل بیشتر بردهای الکترونیکی مستطیل یا مربعی بود. با مرور زمان اشکال مختلف دیگری مانند: دایره‌ای، چندضلعی، شکل ماهی، شکل گل، شکل آدمک و غیره اضافه شد. بسیار تحسین‌ برانگیز است که با آلتیوم دیزاینر هر شکلی که بخواهید می‌توانید به عنوان خط برش در نظر بگیرید. چندین روش داریم که اینجا معرفی خواهم کرد.

  1. رسم اشکال به‌ صورت دستی
  2. رسم اشکال با مختصات
  3. Import کردن اشکال دلخواه
  4. رسم اشکال به‌ صورت دایره ای

این چهار مورد پرکاربردترین روش‌ها هستند. رسم دستی خط برش، با استفاده از ابزار Line صورت می‌گیرد. به این صورت که شکل برد خود را می‌کشید و در آخر شکل نهایی برد خود را در خروجی می‌گیرد. در رسم با مختصات، طبق مختصات هر بخش از شکل خود را می‌توانید رسم کنید. Import کردن فایل شکل موردنظر، از نظر من بسیار جذاب و سخت است. با این روش می‌توانید اشکال مختلف مانند آدمک، گل و گیاه و یا هر شکلی که مدنظر شماست را وارد نرم‌ افزار کنید و برش دهید. مورد آخر یعنی رسم اشکال به‌ صورت دایره‌ای یک ابزار ساده است که دایره را رسم می‌کنیم؛ به همین سادگی 😉

آموزش برش PCB در آلتیوم دیزاینر – عملی

در تمامی روش‌ های مدنظر که به شما عزیزان آموزش داده می‌شود باید کادر مدنظر شما در لایه Keep-Out-Layer قرار بگیرد. در انتهای رسم کادر برش در هر روشی که یاد می‌گیرید در انتها باید تمامی اجزای کادر که در لایه Keep-Out-Layer قرارگرفته است را انتخاب کنید و کلید میانبر D S D را بزنید و یا از منوی Design بعد گزینه Board Shape را بزنید و در زیر منوی باز شده روی Define کلیک کنید تا کادر شما برش داده شود.

رسم اشکال به‌صورت دستی

انتخاب ابزار Line در آلتیوم دیزاینر
برای اینکه به‌ صورت دستی رسم کنید باید از پایین نرم‌افزار آلتیوم دیزاینر روی لایه Keep-Out-Layer کلیک کنید بعد مانند تصویر ابزار Line را که هم در نوار ابزار قابل انتخاب است و هم در منوی Place. هنگامی‌ که این ابزار را انتخاب می‌کنید نشانگر مربوط به ابزار Line فعال می‌شود و می‌توانید شکل دلخواه خود را رسم کنید.

کلید میانبر برش PCB در آلتیوم دیزاینر با ابزار Line
وقتی کادر را به‌ صورت دستی رسم می‌کنید، هنگامی‌ که ابزار Line فعال است و در حال رسم هستید اگر کلیدهای Shift + Space را بزنید اشکال زوایا تغییر می‌کند. وقتی زوایا را تغییر می‌دهید در زوایای 90 درجه اگر Space را به‌ تنهایی بزنید شروع ضلع تغییر می‌کنید. اگر شروع ضلع اول زاویه بعد یک خط راست باشد Space بزنید. اول ضلع با یک خط راست شروع می‌شود و آخر ضلع زاویه 90 درجه قرار می‌گیرد. (برای تمامی زوایا Space کاربرد دارد) توضیحات ممکن است کمی سخت باشد اما اگر همین‌ الان روی آلتیوم دیزاینر خود تست کنید کاملا برای شما قابل فهم می‌شود. اگر آلتیوم دیزاینر را در اختیار ندارید ویدیوی پایین‌ را مشاهده کنید. همچنین می توانید در دوره آلتیوم دیزاینر مبتدی به صورت عملی این تکنیک را یاد بگیرید.

در ویدیوی بالا اگر دقت کرده باشید کادر دوم که رسم شد با دقت به ضلع انتهایی کادر متصل شد. دقت کنید که کادری که رسم می‌کنید باید کامل بسته باشد و تمامی نقاط به یکدیگر متصل شده باشند. اگر یکی از زوایا بسته نباشد برش PCB در آلتیوم دیزاینر صورت نمی‌گیرد.
توجه: برای اعمال شدن کلیدهای میانبر باید حتما در حال رسم باشید. هنگامی که ابزار Line در حال انتخاب نباشد، کلیدهای میانبر کاربردی ندارند.

رسم اشکال با مختصات

ست کردن نقطه صفر در آلتیوم,Origin Set
اگر بر اساس مختصات، کادر موردنظر را بخواهیم رسم کنیم باید از منوی Edit روی گزینه Origin و سپس Set کلیک کنیم تا نقطه صفر را در مکان دلخواه بگذاریم و طبق نقطه صفر کادر خود را رسم کنیم. هنگامی‌ که روی گزینه Set کلیک می‌کنید، در اواسط کادر سیاه‌رنگ هرجایی که مناسب است، این نقطه صفر را قرار دهید تا ادامه آموزش را پیش ببریم.

طراحی کادر برش برد الکترونیکی با ابزار Jump to Location در آلتیوم
مفهوم رسم کادر طبق مختصات به این شکل است که ما ابزار موردنظر را انتخاب می‌کنیم فقط با ابزار New Location به نقاط مختلف می‌رویم و در آن نقاط کلیک می‌کنیم تا ابزار Line که انتخاب کرده‌ایم در آن نقاط ضلع‌های خود را ثبت کنند.
ابزار Place Line که در آموزش قبلی با آن کار کردیم را انتخاب کنید. سپس کلید میانبر J و سپس L را بزنید تا یک مکان جدید را برای ما باز کند. اگر این گزینه کار نکرد روی j کلیک کنید و New Location را بزنید. اگر باز هم این گزینه کار نکرد از منوی Edit سپس Jump سپس New Location را بزنید تا کادر New to Location باز شود. در این قسمت طبق چندین مرحله هر بار باید لوکیشن جدید وارد کنید تا کادر خود را رسم کنید.
به ترتیب مختصات را به‌صورت زیر وارد می‌کنیم.
x=0 , y=0
x=10 , y=0
x=10 , y=20
x=0 , y=20
x=0 , y=0
الان کاملاً سردرگم شده‌اید ، لطفا قبل از تست کردن، ویدیوی پایین را مشاهده کنید سپس طبق مختصات، کادرهای خود را رسم کنید.

در ویدیوی بالا بعد از هر بار که لوکیشن جدید وارد می‌کنیم. من یک‌بار کلیک می‌کنم این کلیک برای کلیک بر روی OK پنجره New to Location نیست! بعد از اینکه نشانگر موس به نقطه‌ای که وارد کردم رفت، یک‌ بار کلیک می‌کنم تا ابزار من اینجا یک خط رسم کند و در آخر این خط رسم کردن‌ها در نقطه پایان دو بار کلیک می‌کنیم و کادر بسته می‌شود و این بار می‌توانیم PCB خود را برش دهیم.
نکته: اگر سایزهای داخل New to Location به Mil باشد، کافیست قبل از اینکه لوکیشن جدید بزنید، دکمه Q را روی کیبورد بزنید تا واحد آلتیوم را روی mm قرار دهید.
ممکن است سوالی پیش آید که چه فرقی با روش ساده دارد هردو که مستطیل هستند؟ جواب این است که با مختصات، می‌توانید هر شکلی را رسم کنید همچنین می‌توانید دقیقا طبق سایزی که در اختیار دارید، کادر خود را رسم کنید.
نکته: اگر هنگام واردکردن عددها 20 را وارد کردید ولی 19.93 را نشان می‌دهد، این‌ یک مقدار کوچک خطا دارد.

رسم اشکال به‌صورت دایره ای

ساخت کادر برش برد PCB دایره‌ای با ابزار Full Circle
برای رسم کادر دایره‌ای کافیست روی اولین ابزار از سمت راست کلیک راست کنید سپس روی Full Circle کلیک کنید تا ابزار مربوط به‌ رسم دایره انتخاب شود. ابزار Full Circle با شعاع انتخاب می‌شود. هنگامی‌ که ابزار را انتخاب می‌کنید، روی نقطه صفر که انتخاب کردیم کلیک کنید. حالا به سمت بالا، پایین، چپ یا راست حرکت کنید می‌بینید که دایره شکل‌ گرفته است و کافیست کلیک دوم را انجام دهید. ( می‌توانید مختصات و دایره را با هم ترکیب کنید ) برای بهتر دیدن این ابزار، ویدیوی زیر را مشاهده کنید؛ هم به‌ صورت مختصات و هم به روش ساده، آموزش داده شده است.

هنگامی‌ که دایره را رسم می کنید، می‌ توانید روی آن کلیک کنید و تنظیمات آن را ویرایش کنید.


در منوی Properties مربوط به شکل‌های دایره‌ای در این بخش می‌توانید تنظیمات را ویرایش کنید. در بخش Width می‌توانید عرض ضلع دایره را یا همان نازک و کلفتی خطوط دایره را مشخص کنید. در بخش Radius باید شعاع دایره خود را تعیین کنید. به همین سادگی می‌توانید تنظیمات مربوط به دایره را ویرایش کنید.

4.4/5 - (5 امتیاز)
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

هیچ دیدگاهی نوشته نشده است.