آموزش قلع اندود کردن برد الکترونیکی با محلول آبکاری قلع

قلع اندود کردن فیبر مدار چاپی، محلول آبکاری قلع،محلول قلع اندود

دلیل قلع اندود کردن فیبر مدار چاپی برای از بین نرفتن مس‌های روی برد الکترونیکی است. مس‌های روی فیبر مدار چاپی وقتی با هوا در تماس باشند در مدت‌زمان‌های طولانی اکسیده و سیاه می‌شوند. بهتر است یک‌لایه محافظتی روی مس‌ها قرار بگیرد قلع اندود کردن و چند کار دیگر از اکسیده شدن مس‌ها جلوگیری می‌کند.

قلع اندود کردن فیبر مدار چاپی چیست؟

قبل و بعد قلع اندود شدن برد الکترونیکی همراه با سولدر ماسک

همان‌طور که در تصویر بالا می‌بینید برد سمت چپی قلع اندود شده است، 95 درصد روی برد را با سولدر ماسک پوشانده شده است و قسمت‌هایی که باقی‌مانده است با قلع و سرب ، نقره یا طلا می‌پوشانیم تا از مس محافظت شود. سولدر ماسک هم یک محافظ برای مابقی قسمت‌هایی هست که قابل اتصال با قطعات بیرون نیست.

فیبر مدار چاپی چیست؟

یک فنّاوری برای ساخت بردهای الکترونیکی که از مجموعه لایه‌های مسی و هسته‌های دی‌الکتریک یا نارسانا ساخته‌شده است فیبر مدار چاپی میگویند. فیبر مدار چاپی مدل‌های مختلفی دارد اما از دو بخش اصلی لایه مسی و هسته فیبر مدار چاپی درست‌شده است. لایه‌های مسی در ضخامت‌های مختلفی ساخته‌شده است و بسته به نوع مدار استفاده‌شده ضخامت مس تعین می‌شود؛ بیشتری تفاوت بین فیبرهای مدار چاپی به دلیل هسته‌های متفاوت است.

قلع اندود کردن با هویه و سیم لحیم

فیبر مدار چاپی قلع اندود شده با هیتر و هویه

یکی از روش‌های قلع اندود کردن فیبر مدار چاپی با هویه و سیم لحیم صورت می‌گیرد. در تصویر بالا برد الکترونیکی با سیم لحیم و هویه هیتری قلع اندود شده است. مراحل بسیار ساده‌ای دارد که به شما خواهم گفت.

انتخاب صحیح نوک هویه: برای قلع اندود کردن فیبر مدار چاپی خود باید از نوک هویه تبری استفاده کنید، به دلیل اینکه نوک تبری پهن است به مسیرهای الکترونیکی آسیب نمی‌رساند.

آماده کردن فیبر مدار چاپی: قبل از قلع اندود کردن باید فیبر مدار چاپی آماده باشد ، این آمادگی با روغن فلاکس صورت می‌گیرد. چون مس‌های روی برد خشک است ممکن است در زمان قلع اندود کردن پدهای روی برد کنده شود بنابراین بهتر است با یک کاردک کلی برد را با روغن فلکس آغشته کنید یا به‌صورت مرحله‌ای هر بار که هر بخشی رو قلع اندود کردید به روغن فلاکس آغشته کنید.

مرحله قلع اندود کردن: سعی نکنید در ابتدا مراحل قلع اندود کردن فیبر مدار چاپی مقدار زیادی سیم لحیم استفاده کنید، باید بسیار کم از سیم لحیم استفاده کنید و این سیم لحیم را تا جایی که امکان دارد روی برد پخش‌کنید. برای جمع‌آوری قلع‌ها باید دوباره روی مسیرهای قلع اندود شده هویه را بکشید تا قلع‌ها به نوک هویه بپیوندند و در مسیرهایی که نیاز به قلع هست استفاده کنید.

با انجام این مراحل یک برد مانند برد بالا بسازید. دقت کنید که به‌مرور زمان متوانید قلع اندود باکیفیت‌تری داشته باشید.

قلع اندود کردن با محلول آبکاری قلع

برد الکترونیکی قلع اندود شده با محلول آبکاری قلع

محلول قلع اندود چیست؟ شیمی‌دان‌های عزیز با استفاده از فرمول‌های خاصی شمش قلع یا کلرید قلع را به محلول تبدیل می‌کنند ( جان خودم شیمی‌دان نیستم فقط می دونم می‌سازند مرسی که درک می‌کنید ) وقتی از این محلول استفاده می‌کنید در مدت‌زمان بسیار کمی روی مس برد الکترونیکی قلع کاملاً می‌نشیند. به همین دلیل برد الکترونیکی قلع اندود می‌شود.

بسیاری از شرکت‌های تولیدکننده برد الکترونیکی از محلول قلع اندود استفاده می‌کنند به این دلیل زمان کمتر و قلع کمتر مصرف می‌کند. نتیجه بسیار مطلوب‌تری را بر جا می‌گذارد. پیشنهاد من به شما این هست یک بارم که شده است امتحان کنید.

بسیاری از من پرسیده شده است که از کجا می‌توان این محلول را تهیه کرد؟ اگر جایی برای تهیه این محلول پیدا شود حتماً در این پست به محصول مربوطه لینک داده می‌شود.

نکات ایمنی قبل استفاده از محلول آبکاری قلع

  • حتماً از دستکش استفاده کنید و برای اطمینان هم ماسک بزنید. دقت کنید این محلول به‌هیچ‌عنوان نباید باپوست بدن برخورد کند.
  • محلول رو بیش‌ازحد داغ نکنید بیش از 40 درجه سلسیوس دمای محلول رو بالا نبرید.
  • محلول باید در ظرف پلاستیکی یا شیشه‌ای باشد.
  • دمای محلول نباید از 25 درجه پایین آید و دما رو با دمای محیط یکی کنید.

نحوه استفاده از این محلول خیلی مهم

  1. محلول آبکاری قلع را درون یک ظرف شیشه‌ای یا پلاستیکی می‌ریزد ( دستکش دستتان کنید)
  2. محلول آبکاری قلع باید در دمای محیط باشد دما نباید کمتر از 25 درجه باشد.
  3. برد مدار چاپی رو باید قشنگ با آب و صابون یا تینر 10000 بشورید تا کامل تمیز شود.
  4. برد را داخل محلول بگذارید، مدت‌زمانی که باید در محلول باشد در نکات تکمیلی گفته‌شده است.
  5. در حین اینکه توی محلول گذاشتید می‌توانید با یک برس یا مسواک نرم روی برد بکشید تا جذب قلع بالا برود.
  6. بعد از گذشت زمان مدنظر که پایین‌تر اشاره شد برد را از محلول خارج کنید.
  7. محلول را کامل با آب و صابون بشورید و بعد خشک‌کنید و تمام برد شما آماد است.

نکات تکمیلی قلع اندود کردن فیبر مدار چاپی

  • چنانچه در محلول رسوب دیدید بطری محلول را در ظرف آب جوش قرار بدید به مدت چند دقیقه بزارید و هرازگاهی محلول را تکان دهید تا جامدات داخل محلول حل شود. دقت کنید فقط ظرف بطری را داخل آب جورش قرار دهید

(ظرفی که داخل آن محلول است دربش را محکم ببندید که محلول از ظرف خارج نشود)

نسبت مدت‌زمان و مقدار قلع روی برد الکترونیکی

  • 20 ثانیه: 0.2 میکرون قلع روی برد می‌نشیند.
  • 5 دقیقه: 0.8 الی 1 میکرون قلع روی برد می‌نشیند.
  • 30 دقیقه: 1.5 الی 2 میکرون قلع روی برد می‌نشیند.
3.4/5 - (5 امتیاز)
نظرات

دیدگاهتان را بنویسید

  1. سلام . کاش می گفتید محلول قلع اندود چیه ؟ آیا فقط کلرید قلع به تنهایی کافیه ؟ در سال ۱۳۸۲ من در کارگاه تولید برد دیدم برای قلع اندود برد در تیراژ بالا دو نوع پودر رو با هم مخلوط میکردند و در نهایت با آب . یکی از اون دو نوع پودر ، کلرید قلع بوده احتمالا و اما پودر دوم یادم نمونده .

    1. با سلام و درود.
      زمانی که ما این پست رو منتشر کردیم، از طرف دوستانی محلولی برای ما ارسال شد که این کارو میکرد. ترکیبات محلول رو به ما نگقتن و یکی از محلول ها آماده و خارجی بود. همچنین محدودیت تولید داشتند و نمیتوانستیم به عنوان منبع معرفی کنیم و برای شما عزیزان تولید کنند.
      محلول هم به اسم محلول آبکاری قلع بیشتر شناخته شده و میتوانید به افرادی که تخصص شیمی دارن، مراجعه کنید و این محلول رو سفارش بدید. محلول خیلی گرون و خیلی کم یابی نیست فقط یکم نیاز به جستجو داره.
      پیروز باشید.